Rechercher

Het stinkt…

Mis à jour : 27 févr. 2020

Voor Marcel van Duijn  Volgens Wakker Dier zijn dit jaar in Nederland tot nog toe zo’n 122.000 dieren omgekomen door stalbranden. In 2017 waren dat er zowaar 229.000. Oké, weliswaar een forse daling, maar het zijn er nog altijd veel teveel. Vandaar dat Wakker Dier voortdurend – onder de slogan ‘Breng de stalbrand tot stilstand’ – campagne voert.

Verder is er een nieuw actieplan 2018-2022 dat de vele stalbranden echt moet gaan terugdringen. Dit plan is afkomstig van de Dierenbescherming Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Productenorganisatie Varkenshouderij (POV) in samenwerking met het Rijk.Zelf ben ik gelukkig nooit getuige geweest van een stalbrand. Maar de verhalen over het gekrijs van varkens liegen er niet om. Denk ook aan het omzetverlies voor de boeren, de zwarte rook en het horrorbeeld is compleet.


Kortsluiting

Wakker Dier zegt dat 40 procent van de branden wordt veroorzaakt door kortsluiting, ondoordachte werkzaamheden en oververhitting van machines en installaties. Aan 30 procent van de branden ligt een legio oorzaken ten grondslag: broei, implosie of explosie door mestgassen, blikseminslag en in een verwaarloosbaar aantal gevallen ook brandstichting. Van 30 procent van de branden is de oorzaak niet achterhaald.


n 2016 voerde Wakker Dier de campagne ‘Stop brandgevaarlijke luchtwasser in stallen’. Het rapport dat Wakker Dier hierover in 2016 uitbracht, ziet LTO als ‘tendentieuze propaganda’. De suggestie dat luchtwassers het gevaar op stalbranden vergroten, wijst LTO af. Ook in stallen met luchtwassers kunnen de risico’s op stalbranden worden gereduceerd. Er zijn wel aanvullende maatregelen nodig. Tegelijkertijd zegt LTO dat het onderwerp een aandachtspunt is. Veel boeren zien luchtwassers als ‘betaalbaar’ middel om de luchtkwaliteit te verbeteren.


Innoveren

Een luchtwasser moet vooraf worden getest in een laboratorium. Het moet de uitstoot van ammoniak en fijnstof in een stal beperken. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken gaven de Universiteit Wageningen opdracht luchtwassers te onderzoeken. De conclusie: ‘Wat je aan een luchtwasser hebt, is volkomen onduidelijk’ (bron: Trouw). In de praktijk halen luchtwassers een lager rendement dan in het laboratorium, in sommige gevallen maar de helft. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat de luchtwassers brandgevaarlijk zijn, want het is weer een extra elektrische installatie. De varkenshouderij zoekt naar oplossingen en werkt samen met LTO Nederland, agrarische adviesbureaus en fabrikanten aan een plan van aanpak. Ondertussen is het een uitdaging voor onderzoekers, uitvinders en studenten om de luchtwasser brandveilig te innoveren. De arme boer: die heeft het toch al niet makkelijk en moet-ie nou ook zijn luchtwasser van 100.000 euro in de prullenbak gooien? Dat zou pas stinken.25 vues0 commentaire
Protegez votre vie et vos objets personnels avec fireprotect
Contact

www.fireprotect.be

​​info@fireprotect.be

TVA: BE 0689.687.420

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon