Rechercher

Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatieRaymond van der Heide (Interpolis): ‘Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatie’


In Nederland zijn er gemiddeld 39 binnenbranden per dag (bron: Stichting Salvage). Een aanzienlijk deel van die branden vindt plaats bij bedrijven, die daardoor forse schade lijden, vooral doordat de bedrijfsvoering soms lange tijd stil ligt.


Onhandige klussers

‘Onhandigheid jonge generaties zit bouwmarkten dwars’, kopte Nu.nl een klein jaar geleden. Ik heb zulke berichten vaker gelezen: Nederlanders klussen niet meer. Voor zover ik weet zijn er geen cijfers van, maar mijn persoonlijke ervaring is dat ook onze kennis van (de gevaren van) elektriciteit achteruit holt. Kortsluiting, zekeringen, overbelasting: het zegt veel mensen helemaal niks.


Angst voor elektriciteit

Tegelijk lijken velen hun angst voor elektriciteit verloren. Ik ben nog opgevoed met het idee dat je dood neerviel als je een schok van 220 Volt door je heen kreeg, bijvoorbeeld door een spijker in het stopcontact te steken. Dat is natuurlijk (meestal) niet waar, maar de behoedzaamheid voor de gevaren van elektriciteit zat er bij mij van jongs af aan goed in.

Zelf heb ik een keer ervaren dat het niet handig is om een boormachine die buiten in de regen heeft gelegen te gebruiken. Dat zijn de wijste lessen die je de rest van je leven meeneemt.


Belabberde kennis

Anderen hebben zulke wijze lessen minder meegekregen, heb ik in de loop der jaren ervaren. Ik heb in mijn loopbaan een schat aan verbijsterende anekdotes opgedaan. Een recent verhaal: twee vrouwen die patat bakten met twee frituurpannen tegelijk op dezelfde groep. Dat leidde tot overbelasting en dus sloeg de zekering in de meterkast steeds maar af. Handmatig hield één van de twee vrouwen de zekering in de aan-stand… Twee keer zo veel friet binnen het kwartier, maar voor hetzelfde geld was de hele keuken afgebrand.


Ook bedrijven rommelen aan

Niet alleen bij veel particulieren is de kennis van elektriciteit belabberd, dat geldt helaas ook voor de meeste bedrijven. En als bedrijven dat ruiterlijk zouden erkennen en hun elektrische installaties door goede, onafhankelijke inspectiebedrijven lieten controleren, was er weinig aan de hand. Maar veel te veel bedrijven rommelen liever zelf maar wat aan. Of laten die ‘handige collega’ er even naar kijken als er problemen zijn.


Drieduizend branden

Geen wonder dat er door kortsluiting of overbelasting van elektrische installaties in Nederland jaarlijks zo’n drieduizend branden ontstaan, volgens onderzoek van Stichting Salvage. Volgens internationaal onderzoek zou dat aantal zelfs nog hoger liggen. Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is.


Bron: https://www.have-digitap.nl/

24 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout
Protegez votre vie et vos objets personnels avec fireprotect
Contact

www.fireprotect.be

​​info@fireprotect.be

TVA: BE 0689.687.420

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon